(Beter) Koken in de horeca of instellingskeuken

In deze korte praktische en bovendien leuke cursus, komen vaardigheden aan bod die nodig zijn om ‘keukenwerkzaamheden’ op de juiste wijze uit te kunnen voeren. 
Dat kan in de horeca zijn, maar ook in de instellingskeuken van een zorgorganisatie. Zeker als daar dagelijks vers wordt gekookt voor bewoners en het personeel. 

De belangrijkste onderdelen die worden behandeld zijn het maken van een mise-en-place; het bereiden van gerechten en componenten; het afwerken hiervan voor uitgifte en het schoonmaken. Natuurlijk komt ook de HACCP (hygiëne in de keuken) aan bod.
Ook ontvangst van producten, controle en opslag ervan zijn onderdelen die aan de orde komen.  

Duur:          5 bijeenkomsten verdeeld over 12 weken
Prijs:           € 1.525,- per cursist
Startdata:   Op aanvraag 

Erkenning: Landelijk erkend MBO certificaat – C0021 

Programma
Deze module bestaat uit 4 bijeenkomsten van drie uur en 1 praktijk-examendag van 8 uur.
Het praktijkexamen wordt gedaan op jouw eigen werkplek, of in de keuken van
Leerhotel Het Klooster.
De eerste drie bijeenkomsten bestaan uit een combinatie van 2 uur praktijk en 1 uur theorie. 
De vierder bijeenkomst bestaat uit 3 uur praktijk en de laatste dag is de praktijk-examendag van 8 uur. 

Na de tweede en derde bijeenkomst heb je ongeveer 3 uur nodig voor huiswerkopdrachten.  

De verdeling van de onderwerpen over de verschillende lesdagen vind je onder het tab ‘Data & Inhoud’.

Toelatingseisen
Beheersing van de Nederlandse taal.
Je bent minimaal 1 dag per week werkzaam in de keuken van een instelling, hotel, restaurant of café.
Je bent bereid en hebt de mogelijkheid om buiten de bijeenkomsten tijd vrij te maken voor een paar huiswerkopdrachten.
Tijdens de cursus verwachten we dat je de handelingen die je leert kunt oefenen in jouw werkpraktijk. We willen graag dat je dan begeleid wordt door een ervaren collega.

Erkenning
Na het met voldoende resultaat afronden van de cursus ontvang je het landelijke erkende mbo-certificaat Koken in de Horeca (C0021). Daarmee kun je overal aantonen dat je de basisvaardigheden voor werken in de horeca/instellingskeuken beheerst.

Voor wie
De cursus is bedoeld voor iedereen die interesse heeft en graag kennis wil maken met het beroep kok. Ook als je al in de horeca of instellingskeuken werkzaam bent, maar er nooit een opleiding voor hebt gevolgd, dan is deze korte cursus heel geschikt. Je frist kennis op en leert bij.   

 

De verdeling van de onderwerpen over de verschillende lesdagen is als volgt.

Bijeenkomst 1:
Basisvaardigheden & Mise-en-place
Introductie
Basissnijtechnieken
Oefenen snij-, schoonmaak- en bereidingstechnieken
HACCP uitleg over; 

  • Voedselveiligheid 
  • Hygiëne (persoonlijke-, levensmiddelen- & bedrijfshygiëne)  
  • Schoonmaken werkruimtes, gereedschappen en machines 
  • Ontvangst en controleren en juist opslaan van producten

 

Bijeenkomst 2:
Basisbereidingstechnieken en Keukenhygiëne

Schoonmaaktechnieken
Bereidingstechnieken 
Kooktechnieken
Lezen van receptuur
Lezen en starten met maken van mise-en-place lijst
Oefenen en bereiden van 2 gangen menu (koud voorgerecht huzarensalade en soep)
Schoonmaken werkruimtes, gereedschappen en machines
HACCP
Keukenhygiëne
Voedselveiligheid
Bedrijfsvoorschriften 

Huiswerkopdracht: mise-en-place 2 gangen menu 

Bijeenkomst 3: 
Basistechnieken en werken met Gereedschappen & materialen
Demonstratie keukengereedschappen en machines
Ontvangst en controleren en juist opslaan van producten
Bereiding van 2 gangen menu (receptuur en mise-en-place lijst/ maken van warm voorgerecht en hoofdgerecht met vis)
Uitgifte
Duurzaam, kostenbewust omgaan met ingrediënten/ producten en materialen
Schoonmaken werkruimtes, gereedschappen en machines
Desinfecteren en reinigen
Arbo
Ergonomisch werken
Warenwet

Examenopdracht uitreiken + huiswerkopdracht  (hier heb je 2 weken de tijd voor) maken van portfolio (uitwerken 3 gangen menu examen).

Bijeenkomst 4:   
Recepten lezen/begrijpen, belang van een goede werk planning en servicevoorbereiding
Ontvangst en controleren en juist opslaan van producten
Bereiding 3 gangen menu met eigen mise-en-place lijst 
Bordopmaak
Uitgifte 
Schoonmaken werkruimtes, gereedschappen en machines
Vragen over examen

Bijeenkomst 5: Examendag in de praktijk 
Inleveren portfolio (uitwerking 3 gangen menu)
Examen 3 gangen menu

De startdata
De cursusdata zijn op aanvraag. 

*)Er wordt gestart als het minimum van 6 inschrijvingen is behaald.
Lesdagen/ tijden voor een in company training worden in overleg ingepland.

Locatie
De bijeenkomsten vinden plaats bij Leerhotel het Klooster aan de Daam Fockemalaan in Amersfoort.
Het is ook mogelijk deze module ‘in-company’ aan te bieden; in dat geval overleggen we de data en
locatie graag met de werkgever.

Kosten
De kosten voor deze training zijn € 1.525,- per persoon inclusief examen en certificaat en zo nodig 1 herkansing. De kosten voor een in company cursus worden in afstemming met de werkgever vastgesteld.