Pedagogisch medewerker kinderopvang (verkort)

Een baby die op je schoot in slaap valt, een eigenwijze peuter die pindakaas, chocoladepasta én hagelslag op zijn brood wil. Werken als pedagogisch medewerker kinderopvang is afwisselend en nooit saai.

Jij bent de ‘juf’ of ‘meester’ bij het kinderdagverblijf of de buitenschoolse opvang. Je zorgt voor een veilige en vertrouwde omgeving voor de kinderen. Als ze bij jou zijn, ben jij verantwoordelijk voor hun veiligheid en ontwikkeling. Zo speel je een belangrijke rol in hun leven. Spelenderwijs stimuleer je kinderen in hun cognitieve, sociaal-emotionele en motorische ontwikkeling.

Baby’s kunnen lief naar je lachen, maar ook oorverdovend huilen. Peuters kunnen lief met elkaar spelen, maar soms wil je ze achter het behang plakken. Gelukkig ben jij flexibel en sta je stevig in je schoenen. Als het nodig is, luisteren de kinderen naar je, en op andere momenten hebben jullie veel plezier. Je werkt goed samen met je collega’s en stemt de ontwikkeling van de kinderen af met hun ouders en opvoeders.

Duur:                    12 -18 maanden
Prijs:                      € 5.250,-
Startdata:            24 augustus 2023
Erkenning:          mbo-diploma – crebo 25603

Programma

Tijdens de opleiding krijg je met veel verschillende thema’s te maken. Denk aan ontwikkelingspsychologie, pedagogiek, communicatiestijlen, spelactiviteiten, wet- en regelgeving, gespreksvaardigheid en nog veel meer leuke onderwerpen.

Het opleidingsprogramma ziet er kort samengevat als volgt uit:

 • Je start met een kick-off waar we je het verloop van de opleiding toelichten.
 • Gevolgd door een zogenaamde “Bootcamp”; dat betekent concreet dat je 7 weken (4 dagen x 6 tot 8 uur) theoretisch onderwijs volgt op school.
 • Daarna ga je (begeleid) aan de slag! Je gaat leren in de praktijk door middel van (leer) werkplek voor 15 tot 20 uur per week, waar je in je eigen praktijk aan de slag gaat met opdrachten.
 • Het leren in de praktijk wordt afgewisseld met 15 terugkom- lesdagen (inclusief examenvoorbereiding) op school.
 • Houd rekening met 15-20 uur zelfstudie per week.
 • De examendagen bestaan uit examens voor in de praktijk, algemene vakken (Nederlands Rekenen, Loopbaan en Burgerschap) en drie keuzedelen.

Beoordeling

De opleiding rond je af met praktijkexamens. Dit praktijkdeel voer je bij voorkeur uit in je eigen beroepspraktijk. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken.

De gehele opleiding kun je binnen één tot anderhalf jaar afronden.

Bedoeld voor
(Zij) instromers, herintreders met interesse voor het werken in de kinderopvang. Werknemers en werkzoekenden uit andere branches die een loopbaan in de zorg- en welzijnsbranche ambiëren (omscholing).

Nadat je je bij ons hebt ingeschreven starten we met het afnemen van een talentscan (AMN test) en voeren we een intakegesprek met je. Hierin bepalen we samen met jou of de opleiding goed aansluit bij jouw kennis, ervaring en interesse.

Toelatingseisen

 • Vmbo kaderberoepsgerichte-, vmbo gemengde- of vmbo theoretische leerweg OF;
 • Havo/vwo overgangsbewijs van 3e naar 4e leerjaar OF;
 • Diploma mbo niveau 2 of mbo niveau basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 2) in een vergelijkbaar beroep.

Diploma
Na het succesvol afronden van het examen krijg je een mbo diploma Pedagogisch Medewerker Kinderopvang, niveau 3. 

Vervolgmogelijkheden
Nog niet uitgeleerd? De smaak te pakken?

Als je het mbo-diploma Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 hebt behaald kun je aan de slag in de kinderopvang. Daarnaast geeft je diploma ook toegang tot de volgende opleiding op niveau 4, in de versnelde vorm:

 • Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker
 • Onderwijsassistent
 • Sociaal werker

 

Data
Op donderdag 24 augustus vindt de kick-off van de opleiding plaats, waarna de theorie bijeenkomsten op maandag 28 augustus starten.

De bijeenkomsten in de eerste 7 weken vinden op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag plaats. De studie/terugkomdagen die daarna een keer in de twee weken volgen vinden afhankelijk van het onderwerp op verschillende weekdagen plaats.

Locatie
Deze opleiding vindt plaats op een van de locaties van MBO Amersfoort in Amersfoort.

Kosten
De kosten voor deze flexibele opleiding bedragen € 5.250,-.

Intake en talentscan                                         €    200,-
Lesgeld                                                                € 2.800,-             
Examenkosten                                                   € 1.250,-
Keuzedelen en LB                                             €    550,-
Taal en Rekenen                                               €    400,-
Leermiddelen                                                    €      50,-

Voor zowel werknemers als werkgevers zijn diverse subsidies en regelingen ten behoeve van tegemoetkoming in de kosten. Zie hiervoor onze pagina met informatie over subsidies en regelingen.

We verzorgen ook maatwerktrajecten, afgestemd op de wensen van jouw medewerkers en organisatie. Mocht hier interesse voor zijn, neem dan contact met ons op via: info@professionalsprogramma.nl