Newasco kiest voor taaltraining op de werkvloer  

‘Bruggen bouwen tussen het linnen’

Bij Newasco Textielreiniging gaat een wereld voor je open. Dat er zulke productiestraten achter zitten, verwacht je niet. De innovatie en logistiek rond zoiets ‘huishoudelijks’ is opmerkelijk. Een prettig portie arbeidsvitaminen fluistert uit de speakers en overal in de productiehal gonst het van de activiteit. Flarden Turks, Oekraïens en Pools lijken een nieuw evenwicht te zoeken. De wasserij en linnenverhuurder heeft zijn wortels al generaties lang in Amersfoort en mag zorginstellingen, het hotelwezen en overheidsdiensten als RAVU (ambulance) tot haar klanten rekenen.

Frank en Charlotte Nieuwland ontfermen zich bij Newasco over de HR. Charlotte: “Onder de 140 mensen op de loonlijst, tellen we zeker 16 nationaliteiten. Het is een logisch gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant is dit ‘internationaal’ werk, waarin je makkelijk meedraait, al moet je wel weten wat je collega doet. Als de gemeente hier ook nog eens Oekraïners opvangt, denken wij sowieso in kansen. Geef deze mensen naast onderdak ook werk. De meeste van hen vinden hier een veilige haven. Ze willen graag blijven om een nieuw bestaan op te bouwen. De uitdaging is voor ons alleen wel: hoe communiceer je met zoveel culturen? En hoe maak je hen de werkinstructies duidelijk, zodat er veilig gewerkt wordt? Sociaal gezien is het voor ons bedrijf van belang dat er zich in de kantine geen eilandjes vormen. We werken samen. In dat gat sprong het Professionals Programma van MBO Amersfoort met een in-company taaltraining op maat.”

QR-instructies
Frank: “Onze taalreis begon ooit met een werkgroep van de HU. Via een smartphone app creëerden ze de mogelijkheid om met QR-codes snel toegang te krijgen tot instructies in alle talen. Uiteindelijk hebben we liever dat onze mensen zich in het Nederlands verstaanbaar maken. Het blijft kostbaar en bewerkelijk om alle documenten te hertalen. Er werken hier vaak al medewerkers die een beetje Nederlands spreken, die we vragen om te tolken. Probeer een medewerker die nauwelijks Nederlands begrijpt, maar eens uit te leggen hoe de verzuimregeling werkt. Da’s niet te doen, dus daar wil je een oplossing voor.

Frank gaat verder: “De contacten met MBO Amersfoort hadden we al langer, maar met de komst van het Professionals Programma kregen we echt het maatwerktraject dat we zochten. Voor ons had dat de nodige voordelen, zoals optimale afstemming op de situatie op onze werkvloer. Daarnaast wordt de training gepland wanneer en waar het ons uitkomt. Hiermee besparen we reistijd en -kosten en brengen we het hele team in één keer op hetzelfde kennisniveau.”

Taaltraining op maat 
Bij Newasco zijn inmiddels dertien medewerkers gestart met de op maat gemaakte training Nederlands. De instroom loopt uiteen van ‘nul’ woorden Nederlands – niveau A0 dus – tot enige kennis, niveau A1. Elke woensdagmiddag van halfvier tot zes geeft docent Jacqueline klassikaal les. Naast een intake zijn dat tien lessen met onderwerpen als: sociale gesprekken op de werkvloer, vaktaal binnen het bedrijf, het begrijpen van werk- en veiligheidsinstructies, er vragen over stellen, een werkoverleg voeren en praten over je functioneren.

Makkelijk en leuk leren
“We maken het onze deelnemers zo gemakkelijk mogelijk”, vertelt Charlotte. “Op een lesdag werk je een uur korter. Dat kost je geen verlofuren. De taaltraining betalen wij. Maar dan moet je er ook wel wat voor doen. Buiten werktijd om doe je een paar uur in de week huiswerk. Daarnaast ben je bij alle bijeenkomsten en de eindtoets aanwezig. Het leeft echt. Ook collega’s blijven via ‘narrow casting’ op de hoogte van de resultaten. Dat werkt erg stimulerend. Het taalprogramma is een continu proces en is inmiddels structureel onderdeel van ons programma ‘Newasco Vitaal’. Na de cursus blijven we ook werken aan het Nederlands. Zo koppelen we elke cursist aan een Nederlandse collega, een taalbuddy. Het moet spelenderwijs gaan. Soms organiseren we hier een multiculti-diner of een familiedag.”

Regionale arbeidsmarkt versterken
Met Charlotte lopen we nog een rondje door de hal. “Ondanks de herkenbaarheid is hier de innovatiegraad met innovatieve concepten, logistiek en ID-techniek hoog. Het is zaak dat mensen bijblijven. Het Professionals Programma van MBO Amersfoort levert ons deskundige en ervaren vakdocenten. Betrokken, persoonlijk en om de hoek. We krijgen direct toepasbare taalkennis op maat en de verwachtingen zijn vooraf goed afgestemd. Dat is niet alleen goed voor de mobiliteit en inzetbaarheid van ‘nieuwe Nederlanders’, ook als werkgever bereiken we ons doel om de arbeidsmarkt in onze mooie regio te verstevigen. Daar worden we allemaal beter van.”