‘Leren op het werk wordt versterkt door het Professionals Programma’.
De arbeidsmarkt mag dan krap zijn, niet iedereen stroomt even gemakkelijk in. Bijvoorbeeld omdat er fysieke of mentale hobbels zijn. De gemeente Amersfoort heeft daarom gekozen voor een pilot met het Arbeidsontwikkelcentrum (AOC). Hierin werken de gemeente, Amfors, Kringloop en Happy Happenings samen. De deelnemers die actief zijn binnen het AOC krijgen vanuit de samenwerking met het Professionals Programma van MBO Amersfoort een extra opstap. Het op maat ontwikkelde trainingsprogramma versterkt namelijk de werkervaring die ze opdoen.
In de 18 jaar dat opleidingscoördinator Jeanne Buwalda actief is voor Amfors heeft ze het bedrijf zien veranderen van een organisatie met een focus op productie naar een organisatie die ook de ontwikkeling van medewerkers centraal zet. “Wij vinden dat iedereen een baan verdient die bij hem of haar past. En dat talent ontwikkeld moet worden. Hierbij laten we ons leiden door de overtuiging dat werk en ontwikkeling hand in hand gaan.”

Bedrijvig
Dit doet Amfors binnen eigen bedrijven zoals Cleanfors (schoonmaakdiensten), Eemfors (groenonderhoud), Metafors (metaal- en elektrotechniek) én het Amfors Productiebedrijf (verpakken en assembleren). Maar het komt ook voor dat mensen via Amfors Werksupport (begeleid werken) onder de Amfors-paraplu worden ingeleend door reguliere werkgevers. Jeanne: “Een van onze consulenten blijft daarbij het aanspreekpunt voor de werknemer. Voor veel werkgevers is dit de ideale manier om maatschappelijk meer te kunnen bijdragen. Onze medewerkers leveren een belangrijke bijdrage aan hun bedrijf, terwijl het arbeidscontract de verantwoordelijkheid blijft van Amfors.”
‘Bijzonder aan onze samenwerking binnen het AOC is dat leren en werken samen optrekken’.
Afgedwaald van werk
Vorig jaar werd Amfors benaderd door gemeente Amersfoort. Het ontbrak hen aan een structurele arbeidsoplossing voor een specifieke doelgroep. Amfors heeft daarop een speciale afdeling ingericht voor het AOC. “Om de stap naar een betaalde baan te maken is het nodig om weer te wennen aan het werkritme en te oefenen met werknemersvaardigheden. Bij het AOC wordt deze werkervaring aangevuld met een training waarbij een vaste docent (Bianca, red.) via het Professionals Programma wordt ingezet. In deze training wordt gereflecteerd op het werk, gaat het over werknemersvaardigheden als communicatie en samenwerken én is er aandacht voor onderwerpen die van belang zijn voor de toekomstige werknemer. Denk dan aan praktische zaken als: wat zijn mijn rechten en plichten? Hoe draag ik bij aan een veilige werkomgeving? Hoe verhoud ik me tot een werkgever en wie is de klant? Maar ook: hoe bewaak ik de balans werk en privé? Vaardigheden die behalve voor de werknemer zelf, essentieel zijn voor werkgevers.”

Spanningsboog
Inmiddels geeft Bianca een ochtend per week les bij Amfors. De deelnemers hebben vaak een korte spanningsboog. Daarom wordt er voortdurend gedacht in creatieve werkvormen. Jobcoach en praktijkbegeleider Tjemme begeleidt de medewerkers van Amfors op de werkvloer. De meesten zitten ook bij Bianca in de groep. Samen hebben ze wekelijks contact over de ontwikkeling van deze medewerkers, die vanuit de training opdrachten meenemen naar de werkplek om de opgedane kennis om te zetten in de praktijk.
‘De praktijkverklaring geeft zelfvertrouwen, is een landelijk erkend bewijs van bekwaamheid voor werkgevers én biedt de mogelijke opstap naar een MBO-opleiding’.
Erkenning voor medewerkers zonder diploma
Niet iedereen kan een MBO-diploma of -certificaat behalen. Toch is erkenning voor wat er wél lukt van groot van belang. Hier kan voor sommige medewerkers de ‘Praktijkverklaring’ bij helpen. Amfors is hier in de samenwerking met MBO Amersfoort recent mee gestart. Jeanne: “Het komt erop neer dat als iemand in een periode van drie tot twaalf maanden in de praktijk kan aantonen over bepaalde vaardigheden te beschikken, dat deze kunnen worden omgezet in zo’n praktijkverklaring. Niet alleen geeft dat een impuls aan het zelfvertrouwen, ook is deze verklaring relevant voor toekomstige werkgevers. Daarnaast kan het een eerste stap zijn naar een entree-opleiding (MBO-niveau 1). Overigens werken we al jaren op deze manier met MBO Amersfoort samen. Het is fijn om aangehaakt te zijn bij een MBO-onderwijssysteem; het verlaagt de drempel voor mensen die bij ons in trajecten zitten om te kiezen voor een BBL-traject. Dit geldt ook voor AOC-deelnemers.”
Iedereen kan leren
Jeanne vervolgt: “Alles draait om positieve leerervaringen. En binnen het AOC valt voldoende te leren. Denk bijvoorbeeld aan het voorbereiden van assisterende werkzaamheden waarbij actief luisteren en uitvragen, plannen en terugkoppelen belangrijke vaardigheden zijn. Óf het uitvoeren van assisterende werkzaamheden met daarin het tackelen van deadlines, procedures en instructies, veilig werken, doelgericht samenwerken. Mochten mensen langer bij Amfors blijven dan zijn leerervaringen in ons schoonmaakbedrijf, productie- of groenbedrijf tot alle MBO-niveaus te certificeren. Iedereen kan leren. We ondersteunen en stimuleren vooral datgene wat mensen graag willen. Of we helpen ze om dat te ontdekken. Dan zien we vanzelf waar dat ze brengt.”
De Amfors Groep is een sociaal ontwikkelbedrijf dat zich richt op het bieden van werk aan inwoners van de gemeenten Amersfoort, Soest, Baarn, Leusden, Bunschoten-Spakenburg en Woudenberg met een Wsw-indicatie. Daarnaast begeleidt en ontwikkelt de Amfors Groep ook andere mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt naar (zo) regulier (mogelijk) werk.
Professionals Programma van MBO Amersfoort biedt een speciaal aanbod dat is ontwikkeld voor medewerkers die hun leven lang willen blijven ontwikkelen. Van korte cursussen tot maatwerkprogramma’s, van gecertificeerde modules tot volledig erkende mbo-opleidingen.
We starten bij de opleidingsvraag en stemmen ons aanbod daar naadloos op af.
Een keer praten? Mail gerust naar info@professionalsprogramma.nl.