Sharon is student op de school waar ze eerst zelf werkte

Het maakt niet uit hoe oud je bent, je bent nooit uitgeleerd. Je kunt altijd doorleren om iets anders te gaan doen of om nóg beter te worden in je eigen vak. Het Professionals Programma van MBO Amersfoort biedt opleidingen speciaal voor volwassenen. Sharon (49) volgt de opleiding tot audicien.

Sharon rondde in 2000 haar hbo-opleiding Omgangskunde af, waarmee je kunt lesgeven op scholen die dit vak aanbieden. Toen ze eenmaal bevoegd was om les te geven, besloot ze toch het roer om te gooien. Ze had verschillende banen in de onderwijsondersteuning en ze ging een aantal maanden naar Frankrijk om mee te werken in een Ecodorp. Dit deed ze om te kijken of ze hier permanent zou willen wonen en werken, toch besloot ze terug te keren naar Nederland. Eenmaal terug in Nederland wilde ze snel aan het werk. Ze pakte een eerder uitgevoerd beroep, namelijk dat van BPV-consulent weer op (BPV staat voor Beroepspraktijkvorming)bij de Dutch HealthTec Academy (DHTA). In deze functie begeleid je studenten tijdens hun stage of werk. Zo ook studenten die werkten bij audiciens. Tijdens een bedrijfsbezoek wist Sharon het ineens: hier wil ik iets mee doen!

Waarom ben je deze opleiding gaan doen?

‘Als BPV-consulent begeleidde ik een aantal studenten van de audicien-opleiding. Na meerdere bezoeken was ik zo geïnteresseerd, dat ik besloot hier iets mee te gaan doen. Zodoende vroeg ik aan Specsavers of ik een dag mee mocht lopen om me te oriënteren. Dit was zo geregeld: ik kon een dag meelopen met een audicien en was daarna overtuigd, dit wilde ik gaan doen!

Het raakte me dat je in dit vak mensen écht kan helpen. Om die reden besloot ik er voor te gaan. In overleg met Specsavers begon ik aan de audicienopleiding bij de DHTA. Ondanks mijn leeftijd en werkervaring startte ik met een studentensalaris. Maar dat is het me helemaal waard; ik zie het als een investering in de toekomst. Het grappige was dat ik natuurlijk zélf op de DHTA gewerkt heb. Dus soms krijg ik les van docenten die eerst mijn collega waren. Dat was in het begin wel even wennen!’

Hoe ziet de opleiding eruit?

‘In augustus 2021 begon ik aan de opleiding, die ik versneld volg. Namelijk in twee jaar, in plaats van drie. Hard werken dus, maar het is te doen. Ik zit in een Specsaversklas. Dat betekent dat we werken voor dezelfde werkgever en met dezelfde systemen. Dit zorgt ervoor dat je goed met medestudenten kunt praten en sparren. Ik was natuurlijk volledig nieuw op het gebied van horen; afgezien van de drie dagen die ik gewerkt had net voor de start van de opleiding,had ik geen enkele ervaring. Medestudenten hadden al meer ervaring, zij zijn bereid te helpen als ik ergens tegenaan loop. Dat zorgt voor een fijne sfeer!

Omdat het een BBL-opleiding (BeroepsBegeleide Leerweg) is, hebben we om de week op maandag les. Het is een goede mix tussen theorie en praktijk. Dat maakt het naar mijn mening erg leuk! Je kunt namelijk de theorie meteen in praktijk toepassen, waar je uiteindelijk het meeste van leert. Onze docenten hebben daarnaast zelf als audicien gewerkt, dus met vragen vanuit de praktijk kunnen ze je ook goed helpen.’

Hoe zie je je toekomst voor je?

‘Ik blijf sowieso nog een tijd bij Specsavers werken, zij hebben immers mijn opleiding betaald. Via LinkedIn krijg ik geregeld aanbiedingen van andere audiciens. Er is een groot tekort aan audiciens, dus er is altijd werk te vinden in deze branche. Die schaarste wordt veroorzaakt, doordat het beroep niet zo bekend is. Daarbij denk ik dat mensen het ook een beetje vies kunnen vinden, omdat je toch met oren en oorsmeer werkt. Maar ik zie juist de mooie kant; je kan zoveel voor mensen betekenen. Velen zijn enorm gebaat bij een gehoorapparaat.

Ik maak vaak mee, dat mensen zich schamen als ze een gehoorapparaat moeten. Die schaamte wil ik wegnemen. Audicien is een heel dankbaar en sociaal beroep. Je hebt veel klantcontact en als mensen eenmaal een goed gehoorapparaat hebben, zijn ze echt heel blij! Het vinden van de juiste baan was voor mij een flinke zoektocht, maar ik zit nu helemaal op mijn plek.’