Van Business Analyst naar student uitvoerder bouw

Het maakt niet uit hoe oud je bent, je bent nooit uitgeleerd. Je kunt altijd doorleren om iets anders te gaan doen of om nóg beter te worden in je eigen vak. Het Professionals Programma van MBO Amersfoort biedt opleidingen speciaal voor volwassenen. Eva Kreyts (41) volgt momenteel de modules Ruwbouw en Afbouw bij MBO Amersfoort.

Eva’s loopbaan is alles behalve standaard. Na haar havo-opleiding begon ze met de hbo-opleiding Fysiotherapie. Ze haalde haar propedeuse, maar wegens privéomstandigheden kon ze haar opleiding niet afmaken. Na een tijdje te werken als sportmasseur, ging ze aan de slag als intercedent bij een uitzendbureau. Uiteindelijk kwam ze terecht bij Philips. Hier startte ze als consultant en groeide door naar Business Analyst. Toen ze vanwege een burn-out thuis zat, kwam het proces van het volgen van haar hart versnelt op gang. Toen wist ze het: ze wilde met haar handen werken!

Waarom ben je deze opleiding gaan doen?

‘Techniek trekt me al van jongs af aan. Toen ik vijf jaar was kochten mijn ouders een stuk bos. Daar hebben ze zelf ons huis op gebouwd. Zodoende groeide ik op tussen bouwvakkers en timmermannen. Dat maakte zo’n indruk, dat ik zelf ook op vrij jonge leeftijd begon met klussen. Ik sleutelde aan fietsen en brommers en hielp graag mee thuis te klussen. Ik vond dit zo leuk, dat ik dit naast mijn werk altijd bleef doen.  

Tijdens mijn burn-out dacht ik veel na over wat ik wilde qua werk, maar ik vond de overstap en het op veel fronten opnieuw beginnen best spannend. Waar werd ik nou echt gelukkig van? Ik wilde werken met mijn handen! Dáár word ik blij van. Zodoende ging ik me oriënteren. Met een timmerman die ik kende, sprak ik onder meer over zijn opleiding. Ik had geen enkel certificaat of diploma in de richting van techniek of bouw, wat het lastig maakte om meteen aan de slag te gaan. Via zijn voormalig werkgever, kwam ik bij Bouwmensen (een opleidingscentrum in Amersfoort) terecht.

Bouwmensen en MBO Amersfoort werken samen om werknemers een goed maatwerktraject te bieden. Vorig jaar startten ze een pilot met zij-instromers. Dit traject is een vorm van modulair opleiden. Nu volg ik de modules Ruwbouw en Afbouw bij MBO Amersfoort.’

Hoe ziet de opleiding eruit?

‘Met de modules leer je de basis van de bouw. Kortom: alles wat je nodig hebt om aan het werk te gaan in de bouw. Het is een BBL-module (beroepsbegeleidende leerweg). Oftewel; een combinatie van werken en leren. Ik ga één dag in de week naar school. De andere vier dagen bouw ik mee aan een basisschool in Amersfoort. Je leert dus direct de theorie toe te passen in de praktijk. Dit is heel erg leuk!

Eind maart begon ik met de module Ruwbouw, die mag ik binnenkort al afronden. Hierna wil ik de Kaderopleiding Bouw (KOB) doen. Daarmee kan je uitvoerder worden, wat me ontzettend leuk lijkt!  In die functie coördineer je alles op de bouwplaats en is het jouw verantwoordelijkheid dat alles goed verloopt. Zo’n coördinerende positie lijkt me erg uitdagend en daarvoor heb ik (buiten de bouw) zeker kennis en ervaring opgedaan en dit neem ik dan ook mee. Dit is één van de dingen waardoor ik denk dat het werk als uitvoerder goed bij mij past.’

Hoe zie je je toekomst voor je?

‘Als ik de KOB heb afgerond, wil ik aan de slag als uitvoerder. Elke dag ga ik met veel plezier naar mijn werk. Dat de wekker al om 5.15 uur gaat, neem ik dan ook graag voor lief. Ik ga op de fiets naar de bouwplaats, omdat ik er maar 6 kilometer vandaan woon. Een heerlijke manier om de dag te beginnen en af te sluiten. In dit vak kan ik goed mijn kwaliteiten gebruiken; het vergt namelijk zowel creativiteit als analytisch nadenken. Daarbij zijn de mensen ook super gezellig. Je werkt vaak in duo’s en tijdens het werk leer ik ook ontzettend veel. School en werken is voor mij op deze manier een hele goede combinatie.