Helpende zorg en welzijn

Als helpende zorg en welzijn werk je in een verpleeg- of verzorgingshuis, een instelling voor verstandelijk gehandicapten, een algemeen ziekenhuis of in de thuiszorg. Je maakt het verschil in de levens van mensen die niet meer zelfstandig kunnen functioneren. Bijvoorbeeld als gevolg van ziekte, psychiatrische problemen, verslaving of een handicap.
Wil jij deze mensen hulp bieden en zorgen voor fijne leefomstandigheden voor hen? Wil jij het verschil maken in de kwaliteit van leven? Dan is deze opleiding perfect voor jou.

Programma

Tijdens deze opleiding leer je om een prettige woon- en leefomgeving te maken voor je cliënten. Je werkt namelijk vaak met ouderen, zieken, gehandicapten en kinderen.

 • Ondersteunen in het huishouden
 • Mensen helpen bij het wassen en aankleden
 • Werkplanning maken en die uitvoeren
 • Assisteren bij activiteiten
 • Omgaan met verschillende mensen
 • Samenwerken met anderen (collega’s en familieleden/vrienden van cliënten)
 • Eenvoudige administratieve werkzaamheden

Elke lesdag bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk, zodat je meteen het geleerde in de praktijk mag oefenen. Naast de lesdagen ga je in je eigen praktijk aan de slag met opdrachten. De gehele opleiding kun je binnen een jaar afronden.

Bedoeld voor
Ben je praktisch ingesteld en vind je het leuk om met mensen van verschillende leeftijden en achtergronden te werken? Ben je open, sociaal, integer en hulpvaardig? Zie jij jezelf wel werken in een zorginstelling, de kinderopvang, een buurthuis of ziekenhuis? Dan is deze opleiding iets voor jou.


Toelatingseisen

Je hebt nodig:

 • Een (leer)werkplek als helpende zorg en welzijn bij een erkend leerbedrijf (minimaal 20 uur per week).
 • Een diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg of een mbo-diploma Entreeopleiding niveau 1
 • Minimaal x jaar ervaring in het werkveld van helpende zorg en welzijn

We verwachten dat je naast het volgen van je opleiding, nog zo’n drie uur per week bezig zult zijn met het maken van huiswerkopdrachten en het maken van opdrachten in de praktijk.

Hoe ziet het lesprogramma eruit? 
De training bestaat uit 32 lesdagen van 4 uur en examendagen. Het praktijkexamen wordt gedaan in de beroepspraktijk. Elke lesdag bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. De inhoud van de verschillende lesdagen vind je verderop. 

Beoordeling
De opleiding rond je af met praktijkexamens. Dit praktijkdeel voer je bij voorkeur uit in je eigen beroepspraktijk. Daarnaast doe je examen in de algemene vakken. 

Diploma
Na het succesvol afronden van het examen krijg je een mbo diploma Helpende zorg en welzijn, niveau 2. 

Locatie
De bijeenkomsten worden verzorgd op onze School voor Gezondheidszorg aan de Leusderweg in Amersfoort.

Kosten
De totale kosten voor deze opleiding zijn 2750 euro en opgebouwd uit de volgende onderdelen:

Lesgeld (32 lessen x 4 uur) € 1.050,-             
Examenkosten                      € 1.250,-
Taal en Rekenen                   €    400,-
Leermiddelen                        €      50,-

Maakt je organisatie scholingskosten, dan bestaan er regelingen om in aanmerking te komen voor een gehele of gedeeltelijke vergoeding vanuit ontwikkel- of opleidingsfondsen, subsidie of  Regelingen en subsidies voor leven lang ontwikkelen | SER | SER

We verzorgen ook maatwerktrajecten, afgestemd op de wensen van jouw organisatie. Mocht hier interesse voor zijn, neem dan contact op met onze Business Development Manager, Inge Kleiss. Zij is te bereiken op 06-40528839 of ieks@mboamersfoort.nl.

Vervolgmogelijkheden
Wanneer je het MBO diploma Helpende zorg en welzijn niveau 2 hebt behaald kun je aan de slag bij een verzorgingshuis, woonzorgcentrum, in de gehandicaptenzorg of thuiszorg. Daarnaast geeft het diploma ook toegang tot de volgende opleiding op niveau 3, in de versnelde vorm:

 • Pedagogisch Medewerker Kinderopvang
 • Begeleider Maatschappelijke zorg
 • Verzorgende IG