Individuele basiszorg verlenen (C0163)
In de module ‘Individuele basiszorg verlenen’ leer je over zorg-ondersteunende werkzaamheden, die een belangrijke bijdrage leveren aan het welzijn van (kwetsbare) ouderen en gehandicapten. Na het succesvol afronden van je examen en het behalen van je mbo-certificaat, ben je in staat om cliënten, hun naasten of je collega’s te ondersteunen bij persoonlijke zorg en activiteiten (ADL). Dit is een belangrijke en mooie taak!
De module bestaat uit vijf lesdagen van elk zes uur, waarbij je praktijkexamen aflegt in je beroepspraktijk. Elke lesdag combineert theorie en praktijk, en je hebt voor en/of na elke bijeenkomst ongeveer drie uur nodig voor huiswerkopdrachten.
Programma:
Lesdag 1 – De start van goede zorg: Kennismaking met het werken in de zorg, inclusief de gevolgen van ouder worden, culturele diversiteit, hygiënisch werken en de basis van ADL (wassen, aan- en uitkleden, mondzorg, scheren)
Lesdag 2 – Veilig werken en signaleren: Deelnemers leren risico’s signaleren en rapporteren, krijgen uitleg over het ziektebeeld CVA, oefenen met gesprekstechnieken (LSD) en leren hoe ze een veilige werk- en leefomgeving creëren.
Lesdag 3 – Cliënten begrijpen en verzorgen: Deze dag staat in het teken van verschillende cliëntgroepen, ziektebeelden zoals hart- en vaatziekten en decubitus, en verdieping in ADL waaronder het aantrekken van steunkousen.
Lesdag 4 – Zorg bij diabetes en uitscheiding: Deelnemers doen kennis op over diabetes en voeding, leren werken met incontinentiemateriaal en ondersteunen bij uitscheiding, zowel op het toilet als in bed.
Lesdag 5 – Dementie, veiligheid en voeding: Een dag met aandacht voor het ziektebeeld dementie, het signaleren van mishandeling, omgaan met grensoverschrijdend gedrag èn praktische vaardigheden rondom eten, drinken en slikproblemen volgens HACCP-richtlijnen.
Deze module biedt een uitgebreide en praktische opleiding die je voorbereidt op het ondersteunen van zorgvragers in verschillende situaties. Het is een waardevolle stap in je carrière in de zorgsector!
Download hier onze flyer: Flyer C0163
Vragen?
Voor vragen kun je terecht bij het Professionals Programma via info@professionalsprogramma.nl.
Wij streven ernaar je vraag uiterlijk binnen twee werkdagen te beantwoorden.
Nieuwsgierig naar onze andere cursussen binnen de Zorg en Welzijn? Klik hier
Meer informatie over de C0163 vanuit de SBB vind je hier: sbb-C0163
Locatie
De lesdagen vinden in principe plaats bij de School voor Gezondheidszorg en Welzijn aan de Leusderweg 30-34 in Amersfoort.
Het is ook mogelijk deze module in-company aan te bieden; in dat geval overleggen we de data, locatie, graag met jouw werkgever.
Kosten
De kosten voor deze training zijn € 1050,- inclusief examen en certificaat. Als het examen niet in de eigen praktijk kan worden afgenomen komt er €150 bij voor het examen in simulatie.
De kosten voor een in-company variant van deze opleiding worden in overleg vastgesteld.
Het aanbod van het Professionals Programma is vrijgesteld van BTW.
Bedoeld voor
Zij-instromers of herintreders die starten of onlangs gestart zijn in de zorg.
Toelatingseisen
– Beheersing van de Nederlandse taal.
– Je werkt tenminste 12 uur in de zorg, bij een erkend leerbedrijf.
Erkenning
Na het succesvol afronden van het examen ontvang je het landelijk erkend certificaat ‘individuele zorg verlenen’ – certificaatnummer C0163. Met dit certificaat kun je, als je enthousiast bent en verder wilt leren, vrijstelling aanvragen voor het vervolg van de opleiding tot ‘Helpende zorg en welzijn’.
Lesdagen
Op aanvraag.
Lestijden zijn van 09:00 tot 16:00, inclusief pauze.