Examinator in de beroepspraktijk (SPOC)

Objectief en eenduidig beoordelen is een vak apart. Scholing en training van examinatoren is dan ook essentieel voor een betrouwbare afname van examens. Om de deskundigheid van de huidige en toekomstige examinatoren te vergroten bieden wij in regio Midden Nederland de SPOC (Small Private Online Course) aan.

Deze cursus is tot stand gekomen in samenwerking met de MBO-scholen in de regio: Hoornbeeck College, MBO Amersfoort, MBO Utrecht en ROC Midden Nederland.

Een SPOC is een online cursus voor een beperkte groep deelnemers. Het onderwijskundige principe achter de SPOC is social learning. Dit betekent dat deelnemers van en met elkaar leren in een online omgeving. Ter afronding van de SPOC is er een ‘live’ trainingsdagdeel.

Aanmelden kan vanaf 23 september 2024 tot 18 oktober 2024. In de week voorafgaande aan de startdatum ontvang je de bevestigingsmail met inloggegevens.

Inhoud van de SPOC

Binnen deze SPOC doen de deelnemers kennis en inzicht op over de rol van examinator.

De volgende onderdelen komen aan bod:

  • Elkaar ontmoeten in de SPOC en oriënteren op de rol van examinator
  • De voorbereiding op het examen
  • Het objectief observeren van de uitvoering van het examen
  • Het beoordelen van het examen en de nabespreking
  • Het voeren van een criterium gericht interview
  • De eindopdracht

 

Voor wie is de SPOC bedoeld?

De SPOC is bedoeld voor werkbegeleiders van zorginstellingen die aangesloten zijn bij één van de deelnemende scholen en zich willen bekwamen in het afnemen van beroepsexamens van studenten van de opleidingen Mbo-Verpleegkunde en Verzorgende IG.

Je kunt je aanmelden voor deze cursus als je kennis en ervaring hebt in het geven van werkbegeleiding en minimaal 1 jaar ervaring hebt als gediplomeerd beroepsbeoefenaar.

Na het behalen van de SPOC wordt de deelnemer opgenomen in het examinatorenregister. Opname in dit register is een voorwaarde om examens af te mogen nemen bij de studenten van de deelnemende mbo-scholen. Het doel van het register is dat scholen kunnen valideren dat de examinator voldoet aan de door de scholen gestelde eisen van examineren.

 

Hoe werkt het?

We bieden de SPOC jaarlijks vier keer aan: in november, januari, maart en in mei. Als je de SPOC volledig hebt afgerond ontvang je een bewijs van deelname.

 

Aanmelden

Aanmelden kan vanaf 23 september 2024 tot 18 oktober 2024.

In de week voorafgaande aan de startdatum ontvang je de bevestigingsmail met inloggegevens.

Startdatum: 4 november 2024

Einddatum: 17 december 2024

De afrondende bijeenkomst vindt online of op één van de scholen plaats op maandagmiddag 9 december 2024 en dinsdagmiddag 17 december 2024.

In de eerste week van de SPOC meld je je voor een van beide aan.

Voor vragen kun je contact opnemen via mooc@rocmn.nl