Na 30 jaar in de boekhouding was Solange klaar voor een nieuwe uitdaging

Het maakt niet uit hoe oud je bent, je bent nooit uitgeleerd. Je kunt altijd doorleren om iets anders te gaan doen of om nóg beter te worden in je eigen vak. Het Professionals Programma van MBO Amersfoort biedt opleidingen speciaal voor volwassenen. Zo ook de eenjarige opleiding Instructeur MBO die Solange de Goeij op dit moment volgt.

Solange (53) werkte 30 jaar in de boekhouding, maar ze wilde iets anders gaan doen. Ze wist dat ze andere ambities had, zoals het begeleiden van studenten. Ze besloot aan de slag te gaan als instructeur en administrateur bij AdminCompany, één van de OIB’s (Onderwijs In Bedrijf) van MBO Amersfoort. Door een wetswijziging werd het verplicht om een diploma te hebben om instructeur te zijn en daarom belandde ze weer in de schoolbanken. Momenteel volgt ze dus de opleiding Instructeur MBO aan MBO Amersfoort, één van de opleidingen van het Professionals Programma. Na die opleiding ben je bevoegd om les te geven in het middelbaar beroepsonderwijs.

Waarom ben je de instructeursopleiding gaan doen?

‘Ik merkte dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging. Ik werkte al 30 jaar in de boekhouding, maar ik begon het steeds minder leuk te vinden. Ik besloot mijn carrière over een hele andere boeg te gooien en begon met de Pabo (lerarenopleiding voor basisonderwijs). Binnen een jaar haalde ik mijn propedeuse! Helaas moest ik wegens privéomstandigheden stoppen en kwam weer terug in de boekhouding. Maar daar lag mijn passie gewoon niet. Er kriebelde iets in mij om door te blijven gaan met lesgeven.

Via een uitzendbureau kwam ik terecht bij AdminCompany. Hier ging ik aan de slag als administrateur en instructeur, waar ik meteen echt blij van werd! Ik begeleid studenten in het bedrijf met hun werkzaamheden, zoals administratieve taken. Vanwege een wetswijziging had je een diploma nodig om deze functie uit te kunnen voeren, dus ben ik dat gaan doen. Zodoende startte ik in september 2021 met de instructeursopleiding.’

Hoe ziet de opleiding Instructeur MBO er in hoofdlijnen uit?

‘Het is heel praktijkgericht, wat natuurlijk vaak het geval is bij een mbo-opleiding. Doordat het een mbo-opleiding is, heb je ook NER vakken (Nederlands, Engels en rekenen). Die zijn nodig voor het halen van je diploma. Deze vakken spreken mij het minst aan, omdat ik examen doen spannend vind en ik heb ze al gehaald tijdens mijn vorige opleiding. Wat mij het meest aanspreekt zijn de andere studenten op de opleiding. Zij zijn allemaal heel leuk en gezellig. Ze komen uit diverse beroepstakken, waardoor je enorm veel van elkaar leert én je ervaringen met elkaar kunt delen. Dat vind ik écht een verrijking.

Momenteel zit ik in de laatste periode van de opleiding en ik zal binnenkort dus afstuderen. Om de opleiding af te ronden krijg je een Proeve van Bekwaamheid, dat vind ik wel echt spannend! Je krijgt dan een aantal opdrachten, bijvoorbeeld het voorbereiden van een les, die vervolgens worden beoordeeld door een examinator. Die beslist of je de opdrachten goed hebt uitgevoerd, waarna je te horen krijgt of je bent geslaagd.’

Hoe zie je je toekomst voor je?

‘Dat vind ik een lastige vraag, ik ben natuurlijk al 53. Momenteel heb ik het echt naar mijn zin bij AdminCompany, maar ik blijf open staan voor nieuwe mogelijkheden en kansen. Ik ben nu administrateur én instructeur, maar wie weet besluit ik op termijn toch volledig instructeur te worden. Ik weet gelukkig zelf al beter wat ik leuk vind en wat niet, doordat ik gedurende de jaren al veel heb geprobeerd.   Ik vind het heel mooi dat ik terecht ben gekomen op het pad waar ik altijd al naar neigde. Vanwege het jaar op de Pabo is het niet heel verrassend dat ik ben doorgegaan met lesgeven. Ik ben blij dat alles is samengekomen en nu doe waar mijn passie écht ligt. Dat heb ik vooral te danken aan mijn levenservaring.’