‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Apothekersassistent

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25650
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Ben jij vriendelijk, eerlijk, betrouwbaar en kun je goed met mensen omgaan? Vind je gezondheid belangrijk en kun je netjes werken? Misschien is de opleiding apothekersassistent iets voor jou!

Je moet wel een sterk karakter hebben en het is fijn als je positief bent. Je voelt je verantwoordelijk voor je werk en je neemt initiatief. Je kunt je goed concentreren, want je weet dat een fout met medicijnen grote gevolgen kan hebben.

Dit is jouw toekomst

Als apothekersassistent kun je op verschillende plekken werken. Bijvoorbeeld bij een farmaceutisch bedrijf, een zelfstandige apotheek of bij een apotheek in een ziekenhuis of huisartsenpraktijk. Je zorgt ervoor dat mensen medicijnen goed en veilig gebruiken door het geven van voorlichting. Je let erop of mensen verschillende medicijnen gebruiken, sommigen kun je namelijk niet combineren. Jij past de medicijnen dan aan, zodat het veilig is. Bij sommige apotheken maak je zelf ook medicijnen. Overigens geef je geheime informatie niet aan anderen.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Apothekersassistent op twee manieren doen.
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL)  werk je minimaal 20 uur per week, en je gaat 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en MBO-verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Apothekersassistent en volg je ook keuzedelen.

De opleiding duurt drie jaar.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een apothekersassistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je verzorgt medicatiebegeleiding
  • Je verleent niet-receptgestuurde zorg aan de cliënt
  • Je biedt productzorg
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels, en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Toelatingseisen

Opleidingskosten

Vervolgopleidingen

Met een mbo-opleiding niveau 4 kun je doorstromen naar een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

  • HBO Farmakunde
  • HBO Farmaceutisch consulent
  • Andere hbo-opleidingen in de gezondheidszorg

Kans op stage en werk

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en de BOL-opleiding.