‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Instructeur MBO

Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25575
Leerweg: BBL, OVO
Niveau: 4
Duur opleiding: 1 jaar
Startdatum: September

Als instructeur ben je een echte vakprofessional die rechtstreeks uit de praktijk komt. Je weet waar je het over hebt. Met jouw kennis en ervaring zorg je voor een veilige en uitdagende leeromgeving voor studenten. Lijkt dat je wat? Dan is deze specialistenopleiding echt iets voor jou.

We starten in september 2021 met een nieuwe groep. Er zijn zestien opleidingsdagen waarin hoofdzakelijk gewerkt wordt aan pedagogische en didactische deskundigheid. De opleiding leidt tot een erkend mbo-diploma op niveau 4.

Let op: daarnaast zijn er voor BBL ook nog Onderwijs in praktijk dagen. De data vind je in de Opleidingsgids Instructeur MBO.

Dit is jouw toekomst

Met het diploma Instructeur MBO kun je werken in het middelbaar beroepsonderwijs. Zowel in het reguliere onderwijs als in onderwijs- en leerbedrijven.

Met een passende didactiek en goede voorbeelden breng je je actuele kennis en vaardigheden over op studenten of collega’s. Dat kan zowel in de praktijk als op school.

Zo ziet jouw opleiding eruit

In deze eenjarige specialistenopleiding werk je hoofdzakelijk aan je pedagogische en didactische deskundigheid. Je ondersteunt bij het beoordelen en examineren van studenten. Je leert hoe je hen op verschillende manieren kunt begeleiden in hun beroepsvaardigheden. Je verzorgt praktijklessen en begeleidt anderen bij praktijksituaties. Je biedt structuur, je geeft feedback op inzet, houding en gedrag en je leert wat daarbij wel en niet werkt. Ook leer je hoe je je instructiemateriaal, readers en ander onderwijsmateriaal makkelijk eigen kunt maken.

Tijdens de opleidingsdagen wissel je ervaringen met instructeurs in opleiding (uit verschillende vakgebieden) uit. Meestal heel inspirerend! De groepsgrootte varieert van 12 tot 14 personen. Zo groei je in je rol als professional en haal je in één jaar een erkend mbo-diploma op niveau 4.

Je volgt de opleiding Instructeur MBO via de derde leerweg. Deze opleiding is ontwikkeld voor werkende mensen die in korte tijd hun bevoegdheid tot instructeur willen halen.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Instructeur MBO precies moet kunnen. Dit zijn de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende beroeps specifieke kerntaken:

  • Aanbieden van onderwijsactiviteiten
  • Werken aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Met keuzedelen mag je zelf kiezen hoe je een stukje van je opleiding invult. Informatie over de verschillende keuzedelen en het moment van kiezen krijg je tijdens je opleiding.

Toelatingseisen

  • Mbo-diploma op niveau 3 of een aantoonbaar vergelijkbaar niveau
  • Minimaal 0,2 fte werkzaam als (beginnend) instructeur. Je hebt vanuit die functie contact met studenten.

Als je niet voldoet aan de toelatingseisen kunnen we eventueel samen kijken naar wat er mogelijk is. Bijvoorbeeld een capaciteitentest waaruit blijkt of niveau 4 haalbaar is.

Opleidingskosten

De kosten voor OVO-opleiding bedragen € 4.000,-. Voor een BBL-opleiding voor niveau 3 en 4 opleidingen € 588,- per schooljaar.

Dit is inclusief:

  • Lesmateriaal incl. boeken
  • Examenkosten
  • Locatiekosten
  • Docenteninzet
  • Koffie en thee op lesdagen

Je hebt een goed werkende laptop nodig voor de opleiding.

Vervolgopleidingen

Na je diploma kun je doorstromen naar diverse opleidingen in het hbo. Je kunt ook doorstuderen om je tweedegraads lesbevoegdheid te halen en docent te worden.

Meer informatie: Lees de Opleidingsgids Instructeur MBO