‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

MBO-Verpleegkundige

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25655
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 4 jaar
Startdatum: Januari, September

Zorg jij graag voor anderen, heb je een sterk karakter en een positieve kijk op het leven? Werk je graag zelfstandig, maar vind je het ook leuk om samen te werken? Dan is de opleiding MBO-Verpleegkundige misschien iets voor jou! Je vindt het dan ook niet erg om hard te werken. Je doet wat er moet gebeuren én je geeft goed je grenzen aan. Je voelt je namelijk verantwoordelijk voor je werk en je wilt patiënten graag begrijpen.

Dit is jouw toekomst

Je verpleegt zieke of kwetsbare mensen en helpt ze op allerlei manieren. Jij brengt bijvoorbeeld verbanden en infusen aan, let erop dat patiënten hun medicijnen nemen of je voorkomt dat ze doorliggen.
Je kunt op allerlei plekken werken. Bijvoorbeeld in een ziekenhuis, verpleeghuis, psychiatrische instelling of een instelling voor mensen met een lichamelijke of geestelijke beperking. Soms verpleeg je mensen ook thuis. Het is hard werken. Maar het is dankbaar werk en elke dag is anders.

Zo ziet de opleiding MBO-Verpleegkundige eruit

Je kunt de opleiding MBO-Verpleegkundige op twee manieren doen.

In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 20 uur per week en ga je 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en MBO-Verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Verpleegkunde en volg je ook keuzedelen.

De opleiding duurt 4 jaar. Afhankelijk van je vooropleiding is maatwerk en/of een verkort traject mogelijk. Wil je weten wat de mogelijkheden zijn? Stel je vraag via gezondheidszorg@mboamersfoort.nl.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Leren in een onderwijsbedrijf

Wij weten dat je het meest leert in de praktijk. Daarom kun je er bij ons voor kiezen om de BOL-opleiding MBO-Verpleegkundige bij een onderwijsbedrijf te volgen. Je leert en werkt dan op de locatie(s) van het onderwijsbedrijf in plaats van op een onderwijslocatie. Zo sluiten theorie en praktijk nauw op elkaar aan en ben je perfect voorbereid op je werk als vakman of –vrouw.

Je kunt de BOL-opleiding volgen bij de onderwijsbedrijven:

Geef bij je aanmelding aan dat je de studie bij een van deze onderwijsbedrijven wil volgen.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een MBO-Verpleegkundige precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaak. Bij de kerntaken horen werkprocessen.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je biedt zorg en begeleiding in het verpleegkundig proces
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Toelatingseisen

Opleidingskosten

Vervolgopleidingen

Met een mbo-opleiding ben je toelaatbaar op een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

  • HBO Verpleegkunde
  • HBO Medisch Hulpverlener
  • Andere hbo-opleidingen in de Gezondheidszorg

Kans op stage en werk

Kom kijken!

Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!

Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.

Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar info@mboamersfoort.nl.

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.