Onderwijsassistent
Aanmelden BOL Aanmelden BBLOpleidingspecificaties
Crebonummer: | 25485 |
Leerweg: | BOL, BBL |
Niveau: | 4 |
Duur opleiding: | 3 jaar |
School: | School voor Welzijn |
Startdatum: | Januari, September |
Deze opleiding is voor de februari instroom helaas vol. De eerstvolgende start van de opleiding is september 2021.
Je kan je makkelijk verplaatsen in de belevingswereld van kinderen of jongeren. Je bent kwaliteitsgericht en zorgt voor de continuïteit van het onderwijs. Je kunt snel schakelen tussen situaties en rollen. Je bent initiatiefrijk, creatief, weet van aanpakken en bent gericht op samenwerking. Je ziet kansen en benut deze. Afhankelijk van je taken binnen een team kan men van jou extra vakinhoudelijke werkzaamheden verwachten. Wil je meer weten over de opleiding onderwijsassistent? Lees dan snel verder.
Dit is jouw toekomst
Na de opleiding onderwijsassistent kun je gaan werken in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, speciaal onderwijs of in de volwasseneneducatie. Ook kan je werkzaam zijn in een integraal kindcentrum (ICK) of een centrum waar kinderopvang en onderwijs gecombineerd worden, bijvoorbeeld als ‘combinatiefunctionaris’. De onderwijsassistent is ondersteunend en faciliterend voor leraren en/of lerarenteam. De onderwijsassistent speelt een belangrijke rol in de taalontwikkeling van leerlingen/studenten en vervult daarin een voorbeeldfunctie. Dit komt tot uiting in het benoemen van wat je ziet en wat je doet. In het basisonderwijs en in het speciaal onderwijs heb je vooral een verzorgend-pedagogisch/didactische rol. In het voortgezet- en beroepsonderwijs kan je ook te maken krijgen met technisch-instrumentele werkzaamheden bijv. je begeleidt zorg- of technieklessen en op een ander moment help je met het invoeren van cijfers of organiseer je projecten.
Zo ziet de opleiding Onderwijsassistent eruit
Je kunt deze opleiding bij ons op twee manieren doen.
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 650 uur per jaar, en ga je 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Sociaal Werk, Pedagogisch Werk en Maatschappelijke Zorg. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten van jou gekozen opleiding en krijg je specifieke beroepsgerichte vakken.
De opleiding duurt drie jaar.
Op school krijg je ook Nederlands, Engels en Rekenen. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet ‘proeve van bekwaamheid’.
Kerntaken en verplichte vakken
Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een onderwijsassistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:
- Je begeleidt kinderen, jongeren en soms ook volwassenen bij hun ontwikkeling
- Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid
- Je bereidt de uitvoering van lesactiviteiten voor
- Je voert lesactiviteiten uit in overleg met de leraar
- Je biedt (specifieke) ontwikkelingsgerichte lesactiviteiten aan
- Je voert taken rondom de lessen uit
- Je voert voorwaardelijke werkzaamheden uit ten behoeve van het lesprogramma
- Je voert administratieve taken uit
- Je houdt toezicht en begeleidt buiten de lessen
- Je voert coördinerende taken binnen de school uit
Keuzedelen
Toelatingseisen
Opleidingskosten
Vervolgopleidingen
Met een mbo-opleiding op niveau 4 ben je toelaatbaar op een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:
- Social work
- Maatschappelijk werk en dienstverlening
- Culturele en maatschappelijke vorming
- Toegepaste psychologie
- PABO
- Lerarenopleidingen
- Spel- en dramatherapie
- Sociaal pedagogisch hulpverlener
- HBO Gezondheidszorg
Kans op stage en werk
Kom kijken!
Open Huis
Ben jij op zoek naar een mbo-opleiding en wil je kennis maken met de scholen, docenten en studenten van MBO Amersfoort? Kom dan naar ons Open Huis!
Oriëntatiedagen – Zoek jouw mbo
Wil je een middagje meekijken bij één van onze opleidingen? Dat kan tijdens de oriëntatiedagen. Op de website van Zoekjouwmbo.nl staat meer informatie over deze middagen en kun je je inschrijven.
Meeloopdagen
Heb je al een idee welke opleiding je wilt gaan volgen, maar twijfel je nog? Overweeg je meerdere opleidingen en weet je niet hoe je een keuze moet maken? Loop dan een dagje mee! Stuur dan een mail naar info@mboamersfoort.nl.
Studie in Cijfers
Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.