‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Tandartsassistent

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25490
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 4
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Ben jij vriendelijk en betrouwbaar? En je kunt mensen op hun gemak stellen. Misschien is Tandartsassistent iets voor jou! Je bent zelfstandig en je werkt netjes. En je vindt het leuk om nieuwe dingen te leren. Dat moet, omdat de tandheelkunde steeds verandert.

Dit is jouw toekomst

Als Tandartsassistent kun je op verschillende plekken werken. Bijvoorbeeld bij een tandarts- of orthodontiepraktijk, een instelling voor (jeugd)tandverzorging of een afdeling mondziekte en kaakchirurgie in een ziekenhuis.
Jij regelt alles, patiënten krijgen jou als eerste te spreken. Ze stellen je vragen of willen een afspraak maken. Verder help je de tandarts met zijn dagelijkse werk. Je bereidt behandelingen en controles voor en je maakt röntgenfoto’s. Je zorgt dat alles hygiënisch schoon is: de behandelruimten, medische apparatuur en instrumenten. Daarnaast houd je ook de administratie over de patiënten bij.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Tandartsassistent op twee manieren doen.
In de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 20 uur per week en ga je 1 dag per week naar school.
In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). Da nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding is het eerste jaar een basisjaar met een gemengde klas voor studenten Apothekersassistent, Doktersassistent, Tandartsassistent en MBO-Verpleegkundige. Naast gezamenlijke vakken zoals anatomie krijg je ook beroepsspecifieke vakken. Vanaf leerjaar twee volg je de opleiding verder met alleen studenten Tandartsassistent en volg je ook keuzedelen.

De opleiding duurt drie jaar.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een tandartsassistent precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je voert front-office taken uit
  • Je verricht handelingen in het kader van tandheelkundige zorg
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Toelatingseisen

Opleidingskosten

Vervolgopleidingen

Met een mbo-opleiding ben je toelaatbaar op een hbo-opleiding, bijvoorbeeld:

  • HBO Mondzorgkunde
  • Andere hbo-opleidingen in de Gezondheidszorg

Kans op stage en werk

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.