‹ Terug naar het opleidingsoverzicht

Verzorgende IG

Aanmelden BOL Aanmelden BBL

Opleidingspecificaties

Crebonummer: 25656
Leerweg: BOL, BBL
Niveau: 3
Duur opleiding: 3 jaar
Startdatum: Januari, September

Ben jij sociaal en zorg je graag voor anderen? Wil je mensen graag begrijpen en ben je eerlijk, betrouwbaar en flexibel? Dan is de opleiding Verzorgende IG misschien iets voor jou! Je kijkt goed naar de mensen die je verzorgt. Daarom zie je het direct als ze iets nodig hebben. Je wacht niet af tot er iets gebeurt, maar je bedenkt vooraf hoe jullie dingen het best kunnen doen. Verder hou je rekening met de mensen met wie je werkt: collega’s, de cliënten en de mensen daaromheen.

Dit is jouw toekomst

Als verzorgende-IG kun je op verschillende plekken werken in de individuele gezondheidszorg (IG). Bijvoorbeeld in verpleeghuizen en verzorgingshuizen. Of in de thuiszorg, gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg of kraamzorg.

De werkzaamheden zijn overal anders. Soms probeer je mensen te helpen om dingen zelf te doen. En soms neem je dingen over, als mensen die zelf niet kunnen. Je geeft mensen advies en begeleiding.

Zo ziet jouw opleiding eruit

Je kunt de opleiding Verzorgende IG op twee manieren doen.

In beroepsbegeleidende leerweg (BBL) werk je minimaal 650 uur per jaar en ga je 1 dag per week naar school.

In de beroepsopleidende leerweg (BOL) ga je voor een combinatie van leren en beroepspraktijkvorming (bpv). De nadruk ligt op school, daar krijg je zowel theorie als binnenschoolse praktijk. Ook loop je stage bij een erkend leerbedrijf. In de BOL-opleiding volg je hetzelfde programma als de opleiding Maatschappelijke zorg niveau 3.

De opleiding duurt drie jaar.

Op school krijg je ook algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarin doe je examens. Maar je moet ook in de praktijk laten zien wat je kan. Dat examen heet: proeve van bekwaamheid.

Leren in een onderwijsbedrijf

Wij weten dat je het meest leert in de praktijk. Daarom kun je er bij ons voor kiezen om de BOL-opleiding bij een onderwijsbedrijf te volgen. Je leert en werkt dan op de locatie(s) van het onderwijsbedrijf in plaats van op een school. Zo sluiten theorie en praktijk nauw op elkaar aan en ben je perfect voorbereid op je werk als vakman of –vrouw.

Je kunt de BOL-opleiding volgen bij de onderwijsbedrijven:

Onderwijsbedrijf Lyvore is nieuw! Ben je nieuwsgierig en wil je meer weten hierover? Neem dan contact op met Arielle Laseur via gezondheidszorg@mboamersfoort.nl.

Geef bij je aanmelding aan dat je de studie bij een van deze onderwijsbedrijven wilt volgen.

Twee diploma’s bij afstuderen?

Vanaf het tweede leerjaar kun je een traject volgen met de opleiding Maatschappelijke zorg niveau 3. Dit traject leidt tot dubbelkwalificering. Je verlaat de school dan met twee diploma’s: Maatschappelijke zorg niveau 3 en Verzorgende IG.

Kerntaken en verplichte vakken

Het Ministerie van Onderwijs heeft samen met de werkgeversorganisaties afspraken gemaakt over wat een Verzorgende IG precies moet kunnen. Dit noemen we de kerntaken. Keuzedelen is een verplicht onderdeel van je opleiding.

Tijdens de opleiding werk je aan de volgende kerntaken:

  • Je biedt zorg en ondersteuning op basis van het zorgdossier
  • Je werkt aan kwaliteit en deskundigheid

Verplichte vakken bij deze opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Engels en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Toelatingseisen

Opleidingskosten

Vervolgopleidingen

Met een niveau 3-opleiding kun je doorstromen naar een niveau 4-opleiding. Bijvoorbeeld MBO-Verpleegkundige.

Kans op stage en werk

Studie in Cijfers

Je studietijd is een tijd waarin je vrienden maakt, ontdekt waar je goed in bent, wat je leuk vindt en plannen maakt voor je toekomst. Het is dan ook belangrijk om je keuze te bepalen op basis van verschillende invalshoeken. Wil je weten hoe tevreden studenten zijn over MBO Amersfoort, je kansen op een baan of hoeveel studenten doorstromen naar een vervolgopleiding? Bekijk dan de laatste informatie van de BBL-opleiding en BOL-opleiding.